3/24/2013

2. Comenius meeting - CR

Společně s kolegy z britské a belgické speciální školy jsme od 21. do 24. března prožili několik krásných a inspirací nabitých dní při Comenius setkání, již po druhé v rámci dvouletého projektu "Příběhy pomáhají s komunikací". 
Motivačním a spojovacím prvkem tentokrát bylo nastupující Jaro (i když to tak rozhodně nevypadalo) a velikonoční svátky. Právě proto proběhlo první setkání na břehu Skupice a Čábelny při společném vynášení Zimy a přivítání Jara.
"Winter, Winter, go away...",Spring festival, inspired by the folk traditions
Po té se aktivity na přání hostů rozdělily. Zatímco kolegové z Belgie navštívili Jedličkův ústav a školy v Praze (jsou z podobného zařízení pro děti s fyzickým postižením), seznamovaly se britské učitelky v naší škole se systémem práce s dětmi s poruchou autistického spektra.
visit Jedlička Institute and Schools for physically disabled young people in Prague
Odpolední aktivity byly ve znamení kreativity. Pod dohledem našich nadaných výtvarnic a při vzájemné spolupráci si hosté vyzkoušeli zajímavé výtvarné techniky s tiskem. 
art workshop

Páteční ráno otevřely ukázky terapií - muzikoterapie, barevná terapie, trampolínink a biofeedback. Většina terapií byla pro hosty plná nových informací a naše šikovné terapeutky sklidily zasloužený obdiv. 
https://lh5.googleusercontent.com/-UBkGzpvshp0/UU8vNHW5ZWI/AAAAAAAAHZM/IWYJS-IGYn8/s720/My%2520Photo%2520Stream6.jpg
the therapies - demonstration with children
Následovaly aktivity ve třídách, kdy si kolegové z obou zemí připravili pro naše děti různé zajímavé aktivity s tématikou Velikonoc. Výsledkem byly výrobky s jarními motivy, velikonoční dobroty, ale také sportovní aktivity a hledání vajíček, ukrytých v zahradě. 

https://lh6.googleusercontent.com/-1qNLo72pg04/UU868Paid2I/AAAAAAAAHks/Rus8eBT2EvI/s720/My%2520Photo%2520Stream7.jpg
the activities in the classrooms
Společný program byl odpoledne završen slavností s nástupem vlajkové čety, předáním dárečku a slovy uznání na obou stranách. Naše skvělá taneční skupina "Spešl Stars" roztančila všechny zúčastněné a závěr patřil opět naší "Comeniusovské hymně" na melodii Ódy na radost. Slova v češtině i angličtině (verze v Dutch přibude v červnu), Radost máme, že jste přišli...., vehnala mnohým z dospělých slzy do očí.
farewell party with children
Pleased to meet you...
Už bez dětí odpoledne proběhla týmová hra s poznáváním Poděbrad, volně inspirovaná geocachingem. Jak to hostům šlo a co si zapamatovali o Poděbradech, se ukázalo v zábavném vědomostním testu v průběhu společné večeře pro celý pedagogický sbor. 
"geogame"

Abychom dodrželi jarní a velikonoční tématiku a pro další seznámení s našimi tradicemi, jsme v sobotu společně navštívili skanzen v Přerově nad Labem.
Etnographic Museum
Tanis, J.A. Comenius, Lenka, Kris 

Přestože počasí bylo po celou dobu setkání všechno, jen ne jarní, nemohlo ovlivnit inspirativní sdílení společných radostí i starostí v naší práci a hřejivé pocity přátelství a vzájemné spolupráce. 

Although the weather was very cold, I think, we all felt the warm of friendship and the spring in our hearts :)



No comments:

Post a Comment